A sáfrányos sáfrány – Crocus Sativus termesztése

Merj tesztelni!


Bár a világ sáfránytermelésének nagy részét ma már melegebb országokban, például Iránban és Afganisztánban termesztik, az éghajlat nem mindig jelent problémát.
A betakarított sáfrány 90 százalékát Iránban, a hegyekben termesztik. Forró, száraz nyarak és hideg, száraz telek vannak. Ősszel virágzik, és október-novemberben szedik. Nálunk a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy olyan későn virágzik, hogy tél elején egyáltalán nincs ideje virágozni. Egyes zónákban könnyebb ezt termeszteni, mint máshol. Vannak sáfránytermesztők Svédországban, többek között Skåne-ban és Gotlandon.

Odla saffranskrokus

A klíma becsapásához többféleképpen is próbálkozhat. Termeszthető üvegházban vagy cserépben a télikertben. Ezekben az esetekben a nedvességet kell elűzni. Ha a szabadban termeszt, nagyon fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen. Talán egy kis kavics/homok keverék. A sáfrányos krókusz könnyen gondozható. Tavasszal kevés vizet igényel, majd egész nyáron pihen, hogy felkészüljön, ősszel pedig öntözni kell, hogy beinduljon és néhány hónapig intenzíven virágozzon.
A virágzási időszakban minden nap új virágok nyílnak. Így egy hagyma több virágot is hozhat.
A sáfránykrokusz évelő növény, és először ősszel kell elültetni. Ültesse olyan helyre, ahol ősszel biztosan napos lesz. Ha sikerül szeptember elején elültetni, akkor az első évben már egy kis termést is kaphatunk – ellenkező esetben a következő évig kell várni. A hagyma az évek múlásával oldalhagymát és nagyobb termést hoz.
A sáfránykrokusz hagymák vásárlásakor a méret meg van adva. Minél nagyobb a hagyma mérete, annál több virágot tud teremni. A leggyakoribb méret vásárláskor a 7/8-as méret, a legnagyobb méret pedig a 10-es.

Itt van a Crocus sativus.

Skörda saffran

A sáfrány a sáfrányvirágok közé tartozik, és a virágokat azért szedik le, hogy kivonják belőlük a virághüvelyt. Minden virágban három keskeny virágporzó. A virágot akkor vágjuk le, amikor még egy kicsit csúcsos. Nem szabad teljesen kiütni. A három keskeny, vékony, narancssárga virághüvelyt eltávolítják. A világossárga porzókat nem szabad leszedni. A virágporcok alján lévő fehér/világossárga színt is levághatja. Tegye a virágszálakat egy törülközőre vagy szalvétára száradni, ez gyorsan megy. Ezután tegye a szárított pisztolyt egy lezárt üvegbe, és tárolja sötét helyen.

Sáfrány, Fűszerek, Pistillák
Sáfrány pisztolyok


Könnyű kézzel kell bánni vele, mert a virágok nagyon érzékenyek. Egy gramm sáfrány kivonásához körülbelül 100-150 virágra van szükség. A hagyma teljes termése csak a harmadik évben érik el.


A sáfrány friss termék, íze és aromája friss állapotban sokkal erősebb és élesebb. Ha valódi sáfrányról van szó, akkor időbe telik, amíg színét és aromáját kiadja, és a vízben aranyszínűvé válik. Ha azonban a sáfrányban adalékanyagok vannak, akkor a sáfrány színt ad, amint vízzel érintkezik, és vöröses színűvé válik.

Användningsområden för saffran

Amellett, hogy a sáfrányt ízesítőként használhatjuk a sütésben és a főzésben, készíthetünk sáfránymézet vagy sáfrányteát is. Maga a virág textíliák festésére használható.

Többféleképpen is lehet minél több sáfrányos ízt kapni. A legjobb, ha egész pisztolyt használunk, amire nagyszerű lehetőségünk van, ha saját sáfrányt termesztünk.
A sáfrányszemeket egy kis cukorral habarcsozhatjuk, amikor felhasználásra kerül a sor, vagy a sáfrányszemeket grammonként 2-3 evőkanál vodkával, konyakkal vagy rummal 24 órára zárt üvegbe tesszük.

Merj kipróbálni valami újat, termesztés sáfrány krókusz!

Ossza meg ezt a cikket:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings